Blog

Uber-chauffeurs: welk sociaal risico?

Minister Pascal Smet besliste om ook aan Uber-taxichauffeurs licenties toe te kennen, daar waar zijn voorgangers dat tot op heden hebben trachten te beletten.
Lees meer

Mag een werkgever activiteiten buiten de arbeidsovereenkomst verbieden?

Jobat meldde enkele dagen geleden dat meer en meer werknemers een job als ambulanciers willen combineren met een andere tewerkstelling. Nochtans staat in heel wat arbeidsovereenkomsten een exclusiviteitsbeding, nl. een verbod om naast de arbeidsovereenkomst andere prestaties uit te oefenen. Soms laten dat soort bedingen het wel toe na (schriftelijke) toestemming van de werkgever.
Lees meer

Publiek een andere mening verkondigen dan die van de werkgever: grond tot ontslag?

Unia ontsloeg haar juriste Rachida Lamrabet, waarschijnlijk omwille van het uitdrukken van haar opinie over de boerka en het boerkaverbod in het kader van een artistiek project. Deze opinie stond immers haaks op het beleid van haar werkgever. Of dat ontslag moreel opportuun is, daar spreken we ons niet over uit. Maar is een dergelijk ontslag omwille van een opinie rechtmatig?
Lees meer

Fraude met medische getuigschriften: niet zo eenvoudig

Een Limburgse neurochirurg kwam in opspraak en werd zelfs gearresteerd voor fraude met medische getuigschriften. Hij had zich schuldig gemaakt aan het afleveren van valse medische getuigschriften, die ten onrechte werknemers arbeidsongeschikt verklaarden en zo het recht op een ziekteuitkering verkregen.
Lees meer

Deeltijdse arbeid: complexe regels. Bent u zeker dat u ze toepast?

Veel bedrijven hebben deeltijdse werknemers, maar zijn zich niet bewust van de risico’s die het systeem inhoudt. De wetgeving is (overdreven) complex en veel werkgevers passen deze slecht toe in de praktijk.
Lees meer

Opgelet bij verkeersovertredingen van personeel met firmawagens

Indien uw onderneming firmawagens heeft die geregistreerd zijn op de firma, dan dient men extra voorzichtig te zijn bij verkeersovertredingen die personeelsleden of derden begaan met die voertuig begaan.
Lees meer

Nachtarbeid: principieel verboden, maar een verwarrend kluwen van mogelijke uitzonderingen

De prestaties die een werknemer levert tussen 20u00 en 06u00 heten nachtarbeid en die zijn in principe verboden. Toch bestaan er mogelijkheden om af te wijken van dat principiële verbod. De regelgeving daarvoor is een zeer ingewikkeld kluwen.
Lees meer

Ook zelfstandigen moeten vanaf 1 januari 2015 “regulariseren”

Phasellus cursus blandit urna. Donec scelerisque euismod dui.
Lees meer

Alle blogitems

1

We gebruiken cookies om uw taalvoorkeur bij te houden en surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer weten[OK]